Перейти до основного вмісту

Яке спортивне харчування та добавки потрібно приймати після тренування для набору м'язової маси та сили?

 У бодібілдингу спортивне харчування та добавки після тренування відіграють важливу роль, тому що вони допомагають атлетам швидше відновлюватися після тренувань, стимулювати та підсилювати анаболічні процеси в м'язах та в організмі в цілому, що прискорює набір м'язової маси та росту сили.

Звичайно, я їх регулярно використовував, коли займався бодібілдингом професійно та постійно тренувався, готуючись до змагать.

Давайте розберемося, чому і які саме спортивне харчування та добавки потрібно приймати після тренування для набору м'язової маси та сили.

Яке спортивне харчування та добавки потрібно приймати після тренування для набору м'язової маси та сили?


Яке саме спортивне харчування та добавки потрібно приймати після тренування?

Це повинні бути легко засвоювані білки і вуглеводи, а саме білково-вуглеводні суміші на основі сироваткового протеїну(бажано гідролізат, хоча він дорожчий, але найшвидше засвоюється) і мальтодекстрину, які найлегше засвоюються.

Також важливо приймати амінокислоти, краще BCAA, креатин та вітамінно-мінеральні комплекси.

Хоча на сьогодні виробники спортивного харчування виготовляють суміші, які містять всі вище згадані комопненти, тому окремо приймати їх потреби не буде, що дуже зручно

Чому потрібно вживати спортивне харчування та добавки після тренувань?

У бодібілдингу, як і в інших видах спорту, на тренуваннях стимулюються багато різних процесів в організмі людини, такі як процес синтезу білкових структур в м'язових клітинах, збільшення виробництва гормонів (таких як тестостерон і гормон росту), покращення щільності кісткової тканини, міцності зв'язок та сухожилок, та підвищення швидкості метаболізму. 

В результаті такого стимулювання, після тренування тіло людини стає дуже чутливим до засвоєння всього необхідного, а особливо м'язові клітини. В цей час вони добре впускають в себе як гормони, які стимулюють процеси відновлення та будівництва м'язів, так і різні необхідні нутріенти для цього. Цей важливий період назвали «білково-вуглеводне вікно» або «анаболічне вікно». 

Тому після тренування слід вжити харчування, яке швидко засвоюється організмом. В ідеалі для цього підходить спортивне харчування, тому що воно має збалансований склад необхідних інгредієнтів і виготовлене в таких формах, які швидко і легко засвоюються, а саме це і потрібно в період «білково-вуглеводного вікна», щоб прискорити відновлення та нарощування м'язової маси та сили.

Прийом легко засвоюваної білково-вуглеводної суміші, амінокислот, креатина та вітамінно-мінеральних комплексів після тренування значно підсилює ці процеси. Про це свідчать неодноразові дослідження та досвід атлетів, як професіоналів, так і аматорів. Я особисто підтверджую цей факт із мого досвіду.

Легко засвоювані вуглеводи (прості вуглеводи) прискорюють відновлення м'язового глікогену, витраченого на тренуванні. Глікоген є основним паливом на тренуваннях з навантаженнями, з якого організм отримує АТФ(Аденозинтрифосфат), завдяки якому відбувається скорочення м'язів.

Після тренування, прийом білково-вуглеводних сумішей провокує в організмі атлета секрецію найсильнішого анаболічного гормону — інсуліну, який дає команду клітинам «все в себе впускати». Тобто, він також прискорює синтез м'язового протеїну, полегшуючи проникнення амінокислот в клітини.

Вуглеводно-білкові суміші гальмують підвищення рівня адреналіну та кортизолу — катаболічних гормонів, які є важливими в організмі людини для виживання в стресових ситуаціях, а важкі та інтенсивні тренування є стресом, тому виділяються ці гормони, які дозволяють ефективно та швидко використовувати енергетичні ресурси організму, коли це життево необхідно, але вони ж провокують розпад м'язових клітин (катаболізм). Вуглеводи, що містяться у суміші, підвищують рівень інсуліну, який є антагоністом адреналіну та кортизолу, та нейралізує їх негативний вплив на м'язи.

Амінокислоти — це будівельні блоки білків, тому відіграють вирішальну роль у наборі м’язової маси та сили. Амінокислоти теж провокують викид інсуліну та стимулюють синтез м'язового білка для процесу побудови та відновлення м'язової тканини. Незамінні амінокислоти, зокрема, є ключовими для максимального росту м’язів і оптимізації відновлення після тренувань.

Після тренування добре засвоюється креатин. З мого досвіду, він дуже помітно покращує єнергетику м'язів, збільшує їх об'єм, та прискорює відновлення після тренувань. Це теж пов'язано з ефектом «білково-вуглеводного вікна» і підвищеного рівня інсуліну після прийому білково-вуглеводних сумішей, а саме ці умови і потрібні для кращого засвоєння креатину.

Також дуже важливо приймати вітамінно-мінеральні комплекси, так як організм тратить багато мінералів під час інтенсивних та важких тренувань.

Cпортивне харчування та добавки після тренування


Підсумок

Для досягнення кращих результатів в наборі м'язової маси та сили, після тренування завжди слід приймати білково-вуглеводну суміш, амінокислоти, креатин та вітаміно-мінеральні комплекси.

Любіть ваше тіло та допомагайте йому швидше відновлюватись після стресів, викликаних тренуваннями, приймаючи спортивне харчування.

На сьогодні індустрія спрортивного харчування та добавок дуже розвинена, і чрез велику конкуренцію на ринку, в боротьбі зі клієнтів, компанії віробляють вельми якісну продукцію, яку ви можете придбати в будь-якому магазині спортивного харчування.

Коментарі

Популярні пости

Як схуднути в домашніх умовах? Моя ефективна та проста дієта

Як можна накачатися в домашніх умовах з нуля без спортивного обладнання?

Які м'язи працюють при віджиманні від підлоги?

М'язи агоністи і антагоністи