Перейти до основного вмісту

Чому болять м'язи після тренування? Просте пояснення.

Нам всім знайоме це відчуття, коли м'язи болять після тренувань або після якоїсь іншої фізичної активності. Як колишній бодібілдер, я навіть вважаю цей біль і відчуття набухання м’язів приємними. Хочу дати просте пояснення цьому явищу. 

Чому болять м'язи після тренування?

М'язи болять після тренувань, тому що під час фізичних вправ виникають великі механічні навантаження на м'язи, а точніше, на міофібрили, які є клітинами м'язових волокон, і такі навантаження викликають мікророзриви міофібрил.

Міофібрили ще й різної довжини, і коротші міофібрили більш схильні до розриву, ніж довші.

Будова м'язів

Крім того, тривалі анаеробні вправи, наприклад, суперсет із 12 присідань зі штангою плюс 12 повторів розгинання ніг на тренажері, можуть призвести до закислення м’язів через накопичення іонів водню(гідроген). Таке закислення м'язів може також спричинити пошкодження міофібрил.

Коли міофібрила пошкоджена, вона повністю "демонтується" лізосомальними ферментами. Лізосоми, по суті, є клітинами "прибиральниками", які допомагають розщеплювати та видаляти пошкоджені клітини з організму. Потім організм будує нові міофібрили, щоб замінити пошкоджені.

Після пошкодження м'язів виникає запальна реакція у м'язах, яка викликає посилення кровотоку до ураженої області. М’язові клітини збільшуються в об’ємі, м’язи набрякають, а клітинні мембрани розтягуються. В результаті больові рецептори клітинних мембран знаходяться під тиском, і ми відчуваємо біль у м'язах після тренувань.

Однак якщо біль супроводжується сильним дискомфортом або обмеженням рухів через біль, це може свідчити про серйозну травму, наприклад, розтягнення. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря для правильної діагностики та лікування.

Бережіть себе на тренуваннях і будьте здорові.

Коментарі

Популярні пости

Як схуднути в домашніх умовах? Моя ефективна та проста дієта

Як можна накачатися в домашніх умовах з нуля без спортивного обладнання?

Які м'язи працюють при віджиманні від підлоги?

М'язи агоністи і антагоністи