Перейти до основного вмісту

Спринт покращує здоров'я, спалює жир, зберігає м'язи

Нові дослідження говорять, що тренування, що складається з коротких швидких збігів, можливо проробити за половину часу того, яке потрібно для виконання тренувальної програми на витривалість, і таке тренування дозволяє отримати високі результати.

Спринт покращує здоров'я, спалює жир, зберігає м'язи

По ходу наукового дослідження (надруковано в Journal of Applied Physiology) учені порівнювали ефекти впливу програми тренувань на сім тижнів, що складаються з коротких спринтів і забігів на витривалість. Оцінювалися різні маркери здоров'я і спортивна результативність.

В експерименті брали участь звичайні атлети з однаковими показниками здоров'я, які займаються бігом заради задоволення. Інтервальна програма на спринт займала менше тренувального часу удвічі, порівняно з тренуваннями на витривалість, що складаються з трьох забігів на 8 км у тиждень. Спринтерська програма тренувань складалася з трьох-п'яти коротких спринтів, які виконувалися з максимальною швидкістю (тривалість 10, 20, і 30 сек).

В результаті досліджень виявили, що в групі, що використовує короткі спринти, максимальне споживання кисню збільшилася на 5%, а кров'яний тиск систолічний знизився на 5 мм рт.ст. і, крім цього, досить помітно знизився рівень ліпопротеїнів низької щільності, а от в групі забігів на витривалість ніяких змін не спостерігалося. Також в групі з короткими спринтами отримали підвищення результатів на 6% забігу на 1,6 км поодинці, тоді як в групі з бігом на витривалість не було помічено жодних змін.

Ще, в ході експерименту, вчені аналізували м'язову адаптацію для визначення, як впливали досліджувані програми тренувань: катаболічно, руйнуючи м'язи, чи анаболічно, сприяючи побудові м'язів. Як результат було визначено, що програма тренувань на спринт сприяла синтезу м'язового протеїну, тобто, запобігала втратам м'язової тканини, якщо ваша мета спалити жир і в той же час не хочете втратити м'язову масу, яку будували важкою працею. А ось у групі тренувань на витривалість навпаки спостерігали руйнування протеїну м'язів, тобто, в результаті тренувань на витривалість м'язи були піддані катаболічному впливу.

Підсумовуючи можна сказати — робіть спринти, якщо ви хочете стати стрункішим і з меншим шаром жиру, та поліпшити ваше здоров'я, і підвищити спортивні результати. Спринтові тренування відмінно поєднуються з силовою програмою тренувань, тому що і те, і інше задіює систему утворення енергії анаеробного типу, що покращує композицію тіла. Крім цього, спринти провокують адаптивні процеси, що підвищують результати в таких видах спорту, як велоспорт, футбол, веслування, плавання, де використовуються прискорення, що активує анаеробну енергетичну систему.


Джерело: Bangsbo, J., Gunnarsson, T. The 10-20-30 Training Concept Improves Performance and Health Profile in Moderately Trained Runners. Journal of Applied Physiology. 2012

Коментарі

Популярні пости

Як схуднути в домашніх умовах? Моя ефективна та проста дієта

Як можна накачатися в домашніх умовах з нуля без спортивного обладнання?

Які м'язи працюють при віджиманні від підлоги?

М'язи агоністи і антагоністи